WYCIECZKA KLAS SZÓSTYCH

Uczniowie klas szóstych wzięli udział w projekcji filmu „W głowie się nie mieści 2” – powrotu do umysłu Riley, która w nowej części filmu jest już nastolatką – podobnie jak nasi uczniowie. Centrala sterowania w jej umyśle przechodzi gruntowny remont, ponieważ pojawiły się nowe Emocje: Radość, Smutek, Złość, Strach i Odraza, które dotąd z powodzeniem kierowały całym przedsięwzięciem, a teraz z pewnym wahaniem witają nowego przybysza – Niepewność. A to dopiero był początek zmian. Czas spędzony w kinie minął błyskawicznie, ale uświadomił uczniom, że nie tylko oni zmagają się z huśtawkami emocji spowodowanych wiekiem dorastania. Towarzyszący im wychowawcy – pan Piotr Gradowski oraz Michał Kraiński – będą mieli okazję omawiać wrażenia po projekcji na kolejnych godzinach wychowawczych.

uczniowie klas szóstych w kinie

KLUB MŁODEGO BOHATERA – ANDRZEJKI

Andrzejki to dobry czas na wspólną zabawę oraz kultywowanie tradycji i obrzędów ludowych. Wróżby pobudzają wyobraźnię dziecka, uczą kreatywności i pozwalają na przeniesienie się w świat marzeń i fantazji🗝🥾🕯🗝🕯🥾…,

… tak właśnie uczniowie ze Szkolnego Klubu Młodego Bohatera oraz klasy 1 b bawili się w środowy wieczór… 🥳🥳🥳

LJ

klub młodego bohatera w trakcie andrzejek

KULINARNE ANGEO

Wszechobecny zapach pierników towarzyszył dziś kółku z języka angielskiego i geografii. W szkolnej kawiarence powstały małe dzieła sztuki, które nie tylko pięknie wyglądały, ale równie zacnie smakowały:)

uczniowie w trakcie tworzenia smakołyków

DOTYK ANIOŁA

Już niedługo kartki tworzone przez naszych uczniów wyruszą w podróż do dzieci przebywających w bydgoskim oddziale onkologicznym. Stworzyliście przepiękne kartki – niech sprawią, że na twarzach dzieci pojawi się odrobina uśmiechu, a w sercu nadzieja na lepsze jutro. Dziękujemy za zaangażowanie w kolejną akcję „Dotyk Anioła”.

uczniowie tworzą kartki dla chorych dzieci

DZIEŃ MISIA

26 listopada obchodzimy Dzień Misia, czyli najbardziej przytulaśny dzień w roku! Tego dnia szkoła zamieniła się w bajkowy świat. Każdy, kto miał ochotę, przyszedł do szkoły przebrany za wylosowaną postać z bajki. Zadziwiliście nas swoją kreatywnością, która przeszła nasze oczekiwania! Brawo! Niektórzy uczniowie przyszli do szkoły z ulubionym misiem, do którego mogli się przytulić. Ale to nie koniec atrakcji! Kółko biologiczno-chemiczne przygotowało pyszne, chrupiące gofry, które okazały się strzałem w 10-tkę.

To był bardzo miły dzień. Z pozdrowieniami
Magdalena Wutkowska wraz z Uczniami kółka biologiczno – chemicznego

uczniowie w kolorowych przebraniach

ZAJĘCIA INFORMATYCZNE

Dzisiejsze zajęcia informatyczne grupy starszej obfitowały w różne aktywności: od poznawania podstaw działania urządzeń elektronicznych, pomiarów parametrów, pierwszych prób montażu i lutowania, po tradycyjne projektowanie i druk 3D, grę w szachy oraz rozmowy na tematy ogólnoinformatyczne. Kilku uczniów skorzystało też z szansy nadrobienia zaległości lekcyjnych. To był intensywny czas 🙂

#laboratoriaprzyszlosci @laboratoriaprzyszlosci

uczniowie w trakcie zajęć informatycznych

WARSZTATY MANUALNE

W ubiegłym tygodniu uczniowie klas piątych i szóstych zostali zaproszeni do udziału w warsztatach rękodzielniczych realizowanych przez Stowarzyszenie „Atrakcyjna Gmina” w ramach projektu „Razem raźniej III” dofinansowanemu z budżetu Gmina Śliwice. Dziękujemy za zaproszenie Gminny Ośrodek Kultury w Śliwicach, a paniom Seniorkom za poświęcony czas i zaangażowanie.

W nadchodzącym tygodniu czeka nas spotkanie z muzyką wykonywaną przez muzyków z filharmonii (poniedziałek), a także ze sztuką teatralną (piątek – klasy I-IV). Dobrego tygodnia!

uczniowie w trakcie pracy na warsztatach manualnych

ZAJĘCIA KULINARNE

Ciąg dalszy pysznych klimatów – tym razem u pani Joanny Dietrich:

Na kółku kulinarnym uczniowie przygotowywali koktajl na naturalnym jogurcie w połączeniu z brzoskwiniami. Poznawali również nieocenione wartości spożywania naturalnego jogurtu. Kolejnym przysmakiem były bułki maślane z kruszonką. Przygotowywanie bułek przysporzyło dużo radości. Zapach roznoszący się podczas pieczenia sprawiał, że uczniowie nie mogli doczekać się konsumpcji.

uczniowie w trakcie zajęć kulinarnych